Nisam otvorena osoba. Teško sklapam prijateljstva. Kada stipim u kontakt sa novom osobom uvek imam o čemu da pričam, ali su to površni razgovori o opštim temama. Tako je i kod drugih ljudi, ne verujem da iko već pri prvom razgovoru priča svoju životnu priču. Ono što mene razlikuje od drugih je to što mogu proći godine komunikacije sa mnom, a da ne čujete ništa lično, ništa stvarno moje.

Proces mog upoznavanja s nekim počinje tim opštim temama... Zatim dolaze malo ličnije teme, uglavnom nešto što nam je zajedničko, poput fakulteta, posla. U ovoj fazi se prilagodim potencijalnom prijatelju, nesvesno slaganje s njihovim idejama je često prisutno... Poslednja faza, nakon bar godinu dana, dolazi kao neki test. Počinjem otvoreno da iskazujem svoje mišljenje i želje. Retka prijateljstva prežive ovu fazu.

Rezultata takvog mog "ludačkog" procesa su, s jedne strane - par pravih prijatelja, i s druge strane - mnoštvo poznanika. Puno lakše bi bilo ići odmah otvoreno i uštedeti vreme, ali valjda svako od nas ima te neke silly habits.

 Problem koji ostaje su ljudi koje znam otkad znam za sebe. Drugarice iz vrtića i osnovne škole. Devojke s kojima sam se družila pre nego što su se formirale u osobe kakve su danas. Kao povučeno dete, koje ne zna da napravi rez, družila sam se sa osobama koje su birale mene. Imalo je to i dobrih i loših strana. Loše je što nisam uvek bila srećna u takvim odnosima, a dobro je što sam naučila da budem tolerantna i da poštujem i komuniciram s drugačijima od sebe. Vežu nas uspomene, lepe i ružne, ali... Da li danas imamo išta zajedničko?

Ne, nemamo. Mnogo puta sam imala osećaj da smo toliko različite da mi njihove price oduzimaju energiju. Nakon sat - dva, shvatim da sam ih provela klimajući glavom i davajući podršku, a da istovremeno tu osobu uopšte ne interesuje moj život, moja priča. To je tip ličnosti, toliko negativan da svoju negativnost mora da rasipa oko sebe. Znate ih sigurno, svako od nas je imao bar jednog takvog prijatelja u svom životu.

Nedavno sam se zapitala, zašto s njima i dalje održavam kontakt. Da li su mi preko potrebni? Ne, bolje je biti sam nego imati takvog prijatelja. U mom slučaju, sjajno je to što pored sebe imam nekoliko pravih prijatelja, izuzetno kvalitetnih ličnosti. Zašto se onda i dalje držim "duhova prošlosti"?

Mislim da je delimično kriva priča o večnom prijateljstvu, o najboljim prijateljima od malih nogu... To je bajka koliko i princ na belom konju. Ljudi, sebi slične, najlakše nalaze kada su i sami već formirane ličnosti. Ukoliko u svom životu imate prijatelje s kojima ste se družili i pre 15, 20 godina, možete se smatrati retkim srećnicima. Pošto nisam među takvim srećnicima, rešila sam da ne budem ni među nesrećnicima koje "prijatelji" koriste samo zato što se, pobogu, znamo vec 25 godina.

Par meseci nakon odluke, mogu reći da nisam pogrešila. Lepše je i opuštenije živeti bez dodatnog, tuđeg, tereta. Budite hrabri i prekinite nezdrave odnose, bili oni prijateljski ili ljubavni.